Euroccor Sofia, waarom kiezen voor werk in Bulgarije. Kom meer te weten over de omgeving en de voordelen van het werken in deze populaire omgeving. 

Wil je naast deze informatieve video's nog meer informatie over Sofia? Lees dan nu onze Brochure!

ROEL

NEDERLANDSE EXPAT IN SOFIA BULGARIJE EN WERKENDE BIJ EUROCCOR SINDS APRIL 2019

Bulgarije / Sofia: natuur

Bulgarije is een ontzettend groot en natuurrijk land met een fantastische kust, verschillende gebergten en uitgestrekte plattelandsgebieden.  Deze diversiteit brengt alle mooie facetten aan het licht.  Bulgarije is mede daardoor, anno 2020, steeds meer een toeristische trekpleister.  Sofia ligt niet aan de kust maar ligt vlak naast het Vitosha gebergte. Vitosha is in de winter een ski-oord en in de andere seizoenen een welkom toevluchtsoord voor hikers, wandelaars, mountainbikers en vele anderen die van de natuur willen genieten. Daarnaast biedt Sofia een ontzettend bruisend stadscentrum met veel terrassen, restaurants en toeristische bezienswaardigheden. De Bulgaarse bevolking is per uitstek het volk dat zich graag buiten bevindt. Het centrum is om die reden dan ook vaak drukbezocht, een extra reden om soms even heerlijk tot rust te komen in één van de vele stadsparken die Sofia te bieden heeft.

Bulgarije/Sofia: hoe goedkoop is het dagelijkse leven

1.       Restaurants & boodschappen levensmiddelen

In restaurants betaal je in Sofia voor een hoofdmaaltijd gemiddeld €5,00 tot € 7,50.

Ben je iemand die graag buiten de deur eet? Geen probleem. Restaurants bieden volledige maaltijden aan relatieve spotprijzen.  Het komt dan ook regelmatig voor dat je collega’s of bekenden in het restaurant tegen het lijf loopt.

Geniet je graag van een uitgebreide maaltijd inclusief voor- en hoofdgerecht met als afsluiter een dessert? Reken dan op een totaalprijs van € 15.

Ben je iemand die graag zelf kookt? In Sofia kan je prima boodschappen doen in één van de vele supermarkten.  Veel supermarkten bieden verse fruit, groente en vlees/vis afdelingen waardoor je alles kan aankopen in 1 winkel. Reken op25 inkopen per week indien je voornamelijk geïmporteerde producten aankoopt. 

Laat je je liever in met de Bulgaarse keuken en sta je open voor nieuwe smaken, dan kan je je hier prima van je boodschappen voorzien voor ongeveer € 15 voor een aantal dagen

Per maand spendeer ik ongeveer €150 tot €200 aan boodschappen/restaurants.  Uiteraard is dit heel persoonlijk.

2.       Huur appartement 60 tot 80 m2

In Sofia betaal je tussen €300 en €400 aan huur per maand voor een volledig gemeubeld appartement met 1 aparte slaapkamer.  Daarmee kom je al snel tot de conclusie dat de huurkosten in Sofia in vergelijking met Nederland heel laag liggen. Ook voor water, gas en electriciteit betaal je gemiddeld maar  €50 per maand. 

In Nederland betaal je al gauw het dubbele aan vaste lasten en dan heb je de rekening van de zorgverzekering nog niet betaalt, die wordt hier standaard ingehouden op je loon en dus neemt Euroccor die zorg van je over.

3.       Een avondje stappen

Een avondje stappen hier in Sofia is voor veel expats ook één van de vele redenen om te verhuizen naar Sofia, Bulgarije.

Voor een biertje betaal je hier iets minder dan €1. Er zijn verschillende smaakvolle lokale bieren binnen handbereik.

Ook voor wijn zit je in Bulgarije helemaal goed. Vanwege de uitgestrekte plattelandsgebieden, gebergten en het aangename klimaat zijn er hier heerlijke Bulgaarse wijnen voorhanden.

Daarnaast is er ook de lokale drank Rakija.  Dit is een typische Bulgaarse sterke drank.  Dit moet je zeker geproefd en hebben.

Al bij al kan je hier voor € 25 een ontzettend leuke en vooral lange nacht beleven.  Al is het natuurlijk afhankelijk van waar je interesse ligt. In de vele clubs kan een fles sterke drank al gauw € 50 kosten dus daar blijf je beter van weg.

4.       Openbaar vervoer

Tot slot wil ik nog even het wat licht laten schijnen op de kosten voor het vervoer in Sofia.

Voor €25 (anonieme kaart) of €30 (persoonlijke kaart) per maand beschik je hier over de tegenhanger van de Nederlandse OV kaart.

Met de Bulgaarse openbaar vervoerskaart kan je onbeperkt gebruik maken van bijvoorbeeld metro’s en bussen. Dit zijn veel gebruikte vervoersmiddelen hier in Sofia.

Daarnaast zijn er ook de taxi’s. Een taxi in Sofia is in vergelijking met Nederland spotgoedkoop.  Voor € 5 kan je je al een heel eind richting de andere kant van de stad begeven. Reken erop dat je hier ongeveer tussen de € 5 en € 7,5 per taxirit betaalt.  Dit te bedenken dat in Nederland het starttarief al gauw € 7,50 is en dan ben je nog niet eens vertrokken terwijl je hier voor datzelfde bedrag je bestemming al bereikt hebt.

5.       Sparen

Ben je iemand die goed met geld om kan gaan dan, dan kan je met je Euroccor loon een prima zakcentje overhouden aan het einde van de maand.

Ben jij iemand die graag ieder weekend de vele clubs afschuimd en doordeweeks nog weleens in een restaurant te vinden is? Dan zal je iets minder overhouden aan het einde van de maand.

Uiteraard is dit volledig afhankelijk van de manier waarop jij invulling geeft aan je leven. Maar, ook zonder jezelf op kosten te jagen, kan je je hier prima vermaken.

Conclusie

Bulgarije biedt zoals eerder beschreven ontzettend mooie natuurrijke gebieden, hele grote winkelcentra inclusief achtbanen, kartbanen, bioscopen,... voor ieder wat wils.

Voor mijzelf ervaar ik de levenskwaliteit hier in Bulgarije als zeer hoog.  De grote diversiteit aan mogelijkheden maakt dat ik mijzelf nooit hoef te vervelen en een juiste balans heb gevonden in mijn uitgaven. Met het inkomen vanuit je werkzaamheden bij Euroccor is dit gemakkelijk te realiseren!

Bij Euroccor hebben wij voor iedereen een passende baan!